SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko serwatkowe czy warto

  • [...] 8. Jakie suplementy stosować na masę? Oczywiście na start trzeba wspomnieć, że rośniemy od dodatniego bilansu kalorycznego. Jeżeli dieta będzie uboga w kalorie i białko, to niestety nie zbudujemy mięśni. Suplementy diety dzielimy na suplementy o specjalnym przeznaczeniu jak kreatyna oraz typowe odżywki, jak białko czy gainer. W mojej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2859 Data: 2021-08-28 10:17:53
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3544 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację, pomiędzy słabymi i mocnymi wiązaniami strukturalnymi. Warto zauważyć, że siła jest generowana tylko wtedy, gdy ciężkie łańcuchy miozynowe (tzw. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7157 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • [...] się do rozwoju nowotworów (szczególnie u osób mających problem z nabieraniem tkanki tłuszczowej). Z pewnością dla aktywnego fizycznie człowieka nie nadaje się serwatka białkowa. Znacznie lepszą propozycją są białka serwatkowe (WPC, WPI, WPH). Referencje: „Lactose intolerance” Asia Pac J Clin Nutr 2015;24(Suppl 1):S9-S13 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3973 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1757 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 870 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2665 Data: 2021-02-15 08:14:24
  • Jesteś na diecie i nie chudniesz?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1227 Data: 2023-04-04 06:15:05
  • Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8937 Data: 2020-04-29 10:09:16
  • Co jeść przed, a co po treningu? Najnowsze zalecenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2566 Data: 2021-04-16 19:14:04
  • [...] jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by dostarczyć kilka gramów kreatyny, która co prawda występuje w „prawdziwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5873 Data: 2021-11-29 07:28:44
  • Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19748 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12678 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • [...] węglowodany, czyli ryż (najlepiej brązowy), kasza (gryczana, jaglana), makaron (np. razowy), pieczywo (razowe) + odpowiednia porcja warzyw (np. pomidory, papryka, ogórek) białko (indyk, ryby, wołowina, białko serwatkowe, migdały, orzechy) tłuszcze (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9592 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • [...] kilogramów jest wdrożenie odpowiedniej diety i treningu. Jeśli ktoś chce kupić produkty wspomagające ten proces, to wystarczą: zielona herbata, kofeina (guarana), białko serwatkowe czy ashwagandha (reguluje sen, zmniejsza łaknienie) lub preparaty złożone. Nie warto sięgać po leki ani środki z czarnego rynku, z nieoficjalnego obrotu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2082 Data: 2022-11-07 08:30:23
  • Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6991 Data: 2017-06-25 00:04:20
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5512 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • [...] kojarzy się z patologią, z ćwiczącymi wiąże się wiele stereotypów. Większość ludzi rozpoczynających przygodę z treningiem siłowym zarzeka się, że nie będzie sięgać nawet po białko serwatkowe. Żadna z osób pytanych przez Ronana Coqueta i wsp. na początku nie wyobrażała sobie, że zostanie kulturystą lub iż będzie sięgać po środki dopingujące. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9969 Data: 2019-07-26 07:27:23
  • Trekking: odżywianie i suplementacja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 403 Data: 2024-05-27 08:00:00
  • [...] 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony 1 g białka. Jak więc widzimy, dostarczenie białka wymaga jeszcze dodatkowych nakładów energii, powyżej tego, co samo dostarcza. Czy białko jest bezpieczne? Dość często białko jest określane mianem anabolika, który stymuluje wzrost masy ciała. Jest to prawda, gdyż białko posiada potencjał wspomagający [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2112 Data: 2018-09-08 10:19:51